Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Szórakozás a kicsiknek: Tippek a megfelelő játékokhoz 3 év alatti gyermekek számára

2024-05-09 08:30

Megszületik a kisbaba, és az egész világ megáll egy pillanatra. Csoda történt. Nem meglepő, hogy csakis a legjobbat akarjuk neki. Szeretet, háttér, élmények és nem utolsósorban játékok. De mit válasszunk?

Tipy na vhodné hračky pro děti do 3 let - Zaparkorun.cz

Hány játékra van szüksége egy gyereknek?

Néhány gyerekszoba szó szerint tele van játékokkal. Plüssök, építőjátékok, konyhák és műhelyek, autópályák, babák, babakocsik, kirakók és társasjátékok. Felsorolni sem lehet. Ez érthető. Önök szülőként mindent megadnak gyermekeiknek, és persze a nagyszülők, nagynénik, ismerősök sem maradnak le. Mindenki szeretne valami apróságot adni a gyereknek, ezért újabb és újabb játékokat vesznek. A túl sok játék azonban paradox módon árthat a kicsiknek. Ha már mindenből túl sok van, megunhatják, egyik dologtól a másikhoz futnak, nem fogják tudni megbecsülni a dolgokat. Természetesen a prioritások az életkorral változnak, de érdemes kézben tartani a játékok számát. Ideális esetben mindenből legyen valami a szobában – plüssállat, társasjáték, valami logikai, építőkészlet, babák vagy kisautók. Ha túl sok játéka van a gyereknek, nyugodtan rakja be őket egy dobozba és vigye a pincébe, és rendszeresen cserélje ki őket – például két-három hetente. Ily módon a gyermeknek az a benyomása lesz, hogy mindig van valami újdonság, és minden játék elnyeri a szívét.

De egyértelmű, hogy mindig újabb játékot kap karácsonyra, ünnepnapokon és születésnapokon. A gyerekek öröme felbecsülhetetlen. De mit válasszunk? Az üzletek kínálata hatalmas, az eladók pedig versenyeznek egymással az árak, az akciók és a választék terén.

A megfelelő játékok kiválasztásának jelentősége a gyermekek fejlődése szempontjából

Fogja az építőjáték dobozát, és nézze meg a hátulján lévő ikonokat. Az egyik a gyermek életkorára vonatkozik. Miért? Hogy legyen hozzávetőleges elképzelése arról, hogy egy ilyen játék alkalmas-e gyermeke számára, tud-e játszani vele, elég érett-e hozzá, és megérti-e, hogyan kell kezelni.

Egy egyéves gyerek nehezen épít fel egy várat, a hároméves pedig nem értékeli a plüssöket. Az ajánlott életkor nem csak biztonsági kérdés, hanem arra készteti a szülőket, hogy a megfelelő módon vásárolják meg azt, ami pontosan megfelel a gyermek mentális, kognitív és szociális fejlődésének.

Ha a gyerek egy olyan játékot kap, amelynek összetettsége messze van a jelenlegi állapotától – például egy építőjátékot 6 éves kortól, amikor a gyermek épphogy betöltötte a négyet –, akkor nagyon kellemetlen helyzetbe kerül. Fogalma sincs, hogyan rakja össze az egyes darabokat, nincs elég fantáziája, nem tudja megnevezni a formákat, nem tud az ujjaival megfelelően dolgozni és erővel összenyomni az egyes darabokat. Ez dühöt és kudarcot ébreszt benne. Azt gondolhatja, hogy gyermeke rendkívül ügyes, és messze felülmúlja társait, de a játékok korhatára nem hiábavaló, és teljesen megfelel annak, amit a gyermek tud és amire szüksége van.

A másik eset, amikor a gyerek fiatalabb gyerekek számára való játékokat kap, szintén megbosszulja önmagát. Már látott ilyet, minden lehetséges játékot kipróbált vele, mindent tud róla és ismeri. A játék már nem tartogat számára semmilyen meglepetést. Ezért unatkozni kezd, hülyeségeket talál ki, és talán még dühös is lesz.

Még egy közönséges játék - például egy plüssmacska - is hasznos lehet, de a megfelelő időben kell érkeznie, amikor a gyermek érdeklődést mutat az ilyen darabok iránt, és tanulni tud velük. Nem szó szerint, de lehet, hogy egyszerűen megismeri a különböző anyagokat, megnézi a karmokat, a farkat, a szőrt, a bajuszt vagy a szemeket (és beszélünk róluk), együtt alszik vele, segít neki leküzdeni a rémálmokat, egyszerű történeteket alkotunk, és hagyjuk, hogy a képzelet fejlődjön.


LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Plüssök

A biztonság prioritás

A kor ikon a biztonság szempontjából is fontos. Három éven aluli gyermekek nem találkozhatnak kisebb alkatrészekkel. Az orrukba vagy a fülükbe dughatják őket, megsérülhetnek, legrosszabb esetben pedig lenyelhetik és fulladozhatnak miatta. A kockázat meglehetősen nagy a kicsik számára, és játék közben soha nem szabad egyedül hagyni őket. De ez nem jelenti azt, hogy az idősebb gyermekeknek nincs szükségük felnőtt felügyeletére. Gyakoriak a balesetek.

De hogyan lehet biztosítani, hogy a játékok biztonságosak legyenek a gyermekek számára?

A három éven aluli gyermekeknek szánt játékoknak számos kritériuma van. A kicsik nem tudják, hogyan kell megfelelően kezelni a dolgokat. Szeretnek tépni, húzni, csavarni, a szájukba venni a dolgokat, megkóstolni. És ez nehézségek egész sorával jár. De van tíz egyszerű szabály, amit be kell tartani a vásárlás során, hogy legalább részben - az  elengedhetetlen szülői felügyelet mellett - garantálja a biztonságot.

  • Éles szélek
  • Cipzárak
  • Gombok és kapcsok
  • Csillám
  • Elválasztható alkatrészek
  • Elemek (amelyek könnyen hozzáférhetők)
  • Veszélyes anyagok (például olcsó műanyagok vagy szilikonok)
  • Fa és fém
  • Játékok folyadékkal
  • Ijesztő játékok - dinoszauruszok, szörnyek vagy boszorkányok - még korai, három éves korukig rémálmokat okozhatnak az ilyen játékok

A kisgyerekek kitartóak, és ha meglátnak egy kisebb gombot, olyan hosszan és erősen csavarják, hogy letörik. És akkor a szájukba teszik, lenyelik, megriadnak a torkukban lévő idegen tárgytól, fulladozni kezdenek és öklendeznek. Ha nem érkezik azonnal segítség, ez tragikusan végződhet. Ezért mindig ügyeljen arra, hogy a játék minden része szorosan össze legyen kapcsolva, és keressen olyan játékokat, amelyeken a fent említett gombok helyett hímzett vagy rajzolt szemek találhatók. Az éles szélű fakockákat egyelőre tegye félre, és cserélje le szivacsra vagy egészségre biztonságos műanyagra. Kerülje a kétes eredetű modelleket, festékeket vagy műanyagokat is. A veszélyes anyagok fokozatosan szabadulnak fel, és hosszú távon allergiát vagy enyhe mérgezést okozhatnak.

Klasszikus játékok, amelyeket soha nem lehet megunni

Három éven aluli gyerekeknek nem kell állandóan valami újat kitalálni. Továbbra is igaz, hogy a játékok nem sokat változnak, és a gyerekek szeretnek azzal játszani, amivel az előző generációk rendelkeztek. Természetesen új és modernebb változatban. Az óvodakezdés előtt a gyerekek tényleg bármivel szívesen játszanak. A színes fogkrém kupak és a TV távirányító is érdekli őket – egyszóval minden, amit általában nem kaphatnak meg. De ha a klasszikus játékokra koncentrál, nem járhat rosszul a kifestőkönyvekkel, plüssállatokkal, csörgőkkel és építőkockákkal.

Kifestőkönyvek

Egyszerű képek, amelyeket a gyerekek a szemközti oldalon lévő minta szerint vagy saját fantáziájuk szerint színeznek ki. Három éven aluli gyerekektől ne várjanak művészi alkotásokat. Másrészt a kicsik megtanulják érzékelni a formákat, felismerni a színeket és helyesen tartani a zsírkrétát.

Omalovánky - Zaparkorun.cz

Ha elege van a klasszikus kifestőkönyvekből, vagy a gyerekek már mindet kiszínezték, próbálja ki a kaparós képeket. A felületet egy egyszerű tollal kaparjuk le, és fokozatosan megjelennek alatta a színek. A gyerekek szeretik a meglepetéseket, és minden mozdulattal, amikor felfedik a kép egy darabját, az öröm fokozódik.

Plüssjátékok

Puha, lágy és ideális alvó- vagy útitárs. A plüssjátékok minden gyerekszobában kötelező darabok. És legtöbbször nem maradnak meg egyetlen darabnál. Amíg nincsenek rajtuk gombok, cipzárak vagy éles szélek (például műanyag karmok és fogak), addig általában három év alatti gyermekek számára is alkalmasak. Nagyon jól fogják érezni magukat velük, és elválaszthatatlan duóvá válnak. Az olyan állatokat kedveli, mint az egyszarvúk, elefántok és medvék, vagy inkább a rajzfilmfigurákat és az interaktív játékokat, amelyek nem csak a kinézetükkel és puha szőrzetükkel szereznek pluszpontokat, hanem táncolni vagy akár beszélni is tudnak?

Az állatok a legnépszerűbbek. Malacot, pingvint, egyszarvút, rókát vagy esetleg a jól ismert kisvakondot szerzi be?


LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Plüssök

Építőjátékok

A háromévesnél fiatalabb gyermekek számára nehezebb építőjátékokat találni. A probléma a kisebb részekkel van. Elég egy másodperc figyelmetlenség, és a gyermek alig kap levegőt, mert valami a torkában van. Ezért a készlet kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy csak olyan darabokat tartalmazzon, amelyek nem ártanak a gyermeknek.

Építőjátékok paraméterei három éven aluli gyermekek számára:

  • Nagy elemek
  • Színes részek
  • Könnyű összerakni és szétszedni
  • Elegendő stabilitás
  • Tárolódoboz
  • Éles peremek nélkül
  • Egészségre nem káros anyagokból készült

Ideálisak a színes műanyag vagy hab kockák, amelyeket a gyermek fel tud venni és el tud dobni anélkül, hogy félnünk kéne, hogy valaki megsérül. Hároméves korig műanyag darabokat is lehet kapni. A mágneses vagy fa és fém építőkockák azonban még tabunak számítanak.

Tipy na vhodné hračky pro děti do 3 let - Zaparkorun.cz

Fa- és textiljátékok

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a hulladékcsökkentésre. Ez nemcsak az élelmiszerekre vagy a ruházati cikkekre, hanem a gyermekjátékokra is vonatkozik. Egyrészt korlátozhatja a gyermekei számára vásárolt mennyiséget. Másrészt az anyagra összpontosíthat. A fa és a természetes szálak e tekintetben az abszolút legjobbak közé tartoznak. Ha hezitál a fa és a műanyag között, amely évezredekig "csúfítja" a bolygót, a választás egyértelmű. Van azonban egy hátránya. A fa (és más természetes anyagok) általában nem játszanak minden színben, és nem annyira népszerűek a gyerekek körében.

Míg a fából készült játékoknak nem szabad éles szélekkel rendelkeznie, addig a szövetdarabok esetében alig vannak korlátozások – a szundikendők, plüssök vagy susogó játékok a lehető legbiztonságosabbak a hároméves kor alatti gyermekek számára, és órákig elszórakoztatják őket. Kedvük szerint felfedezhetik, nyomkodhatják, ölelgethetik, fogdoshatják vagy szorongathatják őket. Akár egy barát és egy egyszerű történet szereplőjének helyét is átvehetik.

Interaktív játékok a beszéd és a fantázia fejlesztésére

Mit értünk interaktív játék alatt? Semmi bonyolultat és semmi ismeretlent. Úgy néznek ki, mint a plüssfigurák, de tudnak énekelni, beszélni vagy táncolni. Reagálnak a gyermekek hangjára, és így teret adnak a beszélgetésnek, az utánzásnak, a mozgásnak, a képzeletnek és a történetépítésnek. Minden gyereknek kellene egy ilyen játék. Mert a szülőknek nincs erejük állandóan a kis csirkefogók szintjére hangolódni. Szükség van arra, hogy a gyermeknek legyen egy barátja, akivel egy hullámhosszon lehet, és apránként új készségeket tanul meg. A saját tempójában.

Tipy na vhodné hračky pro děti do 3 let - Zaparkorun.cz

Az interaktív beszélő és éneklő kaktusz egyértelműen a legnépszerűbb. 30 centiméter magas és az edényének köszönhetően stabil, és nem borul fel, amikor vadul táncol, beszél, énekel és ritmusra mozog. Texturált anyagával és tüskéket idéző hímzésével úgy néz ki, mint egy igazi kaktusz. A száj és a kidülledt szemek azt az érzést adják a gyerekeknek, hogy ez nem csak egy játék, hanem egy élő barát, akivel rengeteget szórakozhatnak.

De nem a kaktusz az egyetlen képviselője az interaktív játékoknak. A nyuszik, a szamarak, a hörcsögök vagy az egyszarvúk ugyanezt a lelkesedést váltják ki. Attól függ, hogy a gyermek melyik állatot szereti a legjobban. Természetesen műanyagból vagy más anyagból készült interaktív játékok is kaphatók, de ezek inkább az idősebb gyermekek számára alkalmasak.

Mozgással és sporttal kapcsolatos játékok

Hároméves korukra a gyermekek óriási fejlődést érnek el a mozgás és a finommotoros készségek terén. Röviddel a születésük után még a fejüket sem tudják oldalra fordítani, nemhogy lovakat terelgetni. Még erre is várni kell néhány hónapot. De amint először felállnak és lecsúsznak a csúszdán, kezdődik az igazi móka. Mindent meg kell mászni, ki kell próbálni, át kell mászni. A szülőkre pedig nem kis munka vár. Ez nem mindig megy sérülések, karcolások és a fej beverése nélkül. De ez is a gyermekkor része.

Nem lehetséges, hogy állandóan a gyermekei mögött álljon, és figyelje minden mozdulatukat. Ez a fejlődésük szempontjából sem egészséges. Szabadságra van szükségük. Rengeteg olyan játék van a piacon, amely segít nekik a mozgáskészségük fejlesztésében.

A járás, a testmozgás és a sport elősegítése:

TIPP:
A gyermekeket nem lehet kor szerint besorolni. Vannak, akik négyéves korukban tanulnak meg biciklizni, mások csak az iskolakezdéskor. Vannak, akik kétéves koruktól úsznak, mások felnőttként merülnek el először a vízben. Míg az egyik gyermek a könyvekben találja meg önmagát, addig egy másik a játszótéren küzd a mászókákkal. A gyermekek nem egyformák. Nincs értelme kényszeríteni őket a mozgásra, az alapvető készségeket természetes módon kell elsajátítaniuk.

Játékok a finommotorika fejlesztésére

A baba az első napokban és hetekben nagy sokkot él át. Minden új körülötte, és nagyon gyorsan kell alkalmazkodnia. Anyukája igyekszik éreztetni vele az otthon szeretetét és melegét, de a legtöbb készséget a babának egyedül vagy egy kis segítséggel kell elsajátítania. A szülők egyrészt türelmetlenül várják az első lépéseket, másrészt néha elfelejtődnek az olyan finommotorikus készségek, mint az ujjmozgások, a test- és végtagkoordináció vagy a gesztusok. Ez hosszú hetek, hónapok gyakorlását és nagy koncentrációt igényel.

Tipy na vhodné hračky pro děti do 3 let - Zaparkorun.cz

Nem árt, ha olyan játékot szerez be gyermekének, amely támogatja a finommotoros készségek fejlődését, ugyanakkor vonzó és szórakoztató. De ismétlem, kerülje az olyan apró darabokat, amelyeket a gyermek lenyelhet vagy az orrába dughat.

Játékok a finommotorika támogatására:

  • Puzzle (hároméves korig a darabszám 4 és 24 között mozogjon, hogy ne támasszon túl nagy követelményeket a gyerekkel szemben, és a gyermek ne tapasztalja meg az első kudarcokat és a kiégés jeleit)
  • Vonatok és kisautók (egy pályán vagy egy közlekedési mintájú szőnyegen játszva a gyermek megtanulja a helyes fogást)
  • Kifestők (a ceruzák, zsírkréták és ecsetek kézben tartása elengedhetetlen a finommotoros készségek fejlesztéséhez)
  • Gyurma (modellezéskor az ujjakkal dolgozik, ráadásul a tenyeret és a csuklót is igénybe veszi – ez nagyon fontos a megfelelő és egészséges fejlődéshez)
  • Baba öltöztetése (a játékbaba egyszerű teste és az egyszerű szabású ruhadarabok (ruha, nadrág, zokni, sapka), amelyeket a gyermek felpróbál a babára, ideálisak az ujjkontroll elsajátításához)
  • Deszkák gombokkal, cipzárral és szövetekkel


LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Gyerekeknek