Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Ízletes vadas recept

2023-07-16 14:30

A vadas az ünnepibb ételek közé tartozik és az elkészítése sem olyan bonyolult. A recept bonyolultnak tűnik, és némi időt vesz igénybe, de ez a finomság megéri.

Hozzávalók

  • 800 g marhahús (comb),
  • 100 g szalonna vagy bacon,
  • 500 ml marhahúslé vagy víz,
  • 200 ml tejszín,
  • 25 g vaj,
  • 25 g sima liszt,
  • 2 hagyma,
  • 3 répa,
  • 2 petrezselyem,
  • fél nagy zeller,
  • fél citrom,
  • 2 kanál zsír,
  • 2 kanál vaj,
  • 3 kanál cukor,
  • 3 evőkanál ecet,
  • 1 kanál mustár,
  • babérlevél,
  • fekete bors (5 golyó),
  • szegfűbors (5 golyó),
  • só és bors ízlés szerint.

Výborná svíčková omáčka
Ízletes vadas (Forrás: www.freepik.com)

Elkészítés

  1. A szalonnát vagy a bacont nagyobb, körülbelül egy centiméter széles darabokra vágjuk. A hús elkészítése előtt tegyük be a bacont a fagyasztóba - megkeményedik és könnyebben vágható.
  2. Tisztítsuk meg a húst, készítsünk elő egy vékony kést és egy fakanalat. Ezután késsel vágjunk be a húsdarabba, egy fakanál nyelével nagyítsuk ki a nyílást, majd szúrjunk bele egy darab szalonnát. Próbálja egyenletesen elosztani, ez biztosítja a hús puhaságát, és szép esztétikai benyomást kelt a hússzeleten.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Közben az elkészített húst zsinórral megkötözzük, hogy egyenletes tekercset kapjunk. Sózzuk, borsozzuk minden oldalról.
  4. A hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert meghámozzuk, felaprítjuk, és nagyjából centiméteres kockákra vágjuk.
  5. Egy serpenyőben olvasszon fel két evőkanál zsírt és két evőkanál vajat. Süssük a húst a zsírban, hogy színt kapjon. Ezután tegyük át a tepsibe.
  6. A kapott olajon megpirítjuk a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert. Ha aranybarnára sültek, adjuk hozzá a hagymát is, és pirítsuk meg.
  7. A megsült zöldségeket megszórjuk cukorral, és kb. 1 percig hagyjuk karamellizálódni. Ezután hozzáadjuk az ecetet és felforraljuk.
  8. Ezután adjunk hozzá mustárt, öntsük fel húslével (vagy vízzel), és forraljuk fel. Ezután öntsön mindent a húst tartalmazó tepsibe.
  9. A fűszereket is beletesszük a tepsibe. Mindent letakarunk alufóliával vagy fedővel, és készre sütjük. A húsnak körülbelül két óra alatt puhának kell lennie. Fordítsa meg félóránként.<>
  10. Ha elkészült a hús, vegyük ki a tepsiből és tegyük vissza a hűlő sütőbe pihenni - k 80-100°C az ideális.
  11. Vegyük ki a fűszereket, és szűrjük le a levet a zöldségekkel – így elválik a leve és a zöldség.
  12. Egy fazékban elkészítjük a rántást – hagyjuk felhabosodni a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kevergetjük, míg meg nem pirul. Adjunk hozzá egy kicsit a léből és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a maradék levet. <>
  13. A szűrőben maradt zöldségeket paszírozzuk le és ezt is adjuk hozzá.
  14. Hagyja forrni ezt a levet körülbelül 20 percig, időnként megkeverve.
  15. A végén elég sóval, citromlével, esetleg cukorral ízesíteni. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és hagyjuk melegedni egy rövid ideig.
  16. Tálaláskor a húst csak szeletekre vágjuk, és hozzáadjuk a gombócokat.

Tipp!

A vadas elkészítéséhez általában nem marhabélszínt használnak, helyette a comb vagy a lapocka a népszerű. Ha azonban még gyorsabban szeretné elkészíteni a vadast, kipróbálhat más húst is - csirkét vagy esetleg nyulat.

Jó étvágyat kíván a Parforintert.hu csapata.