Ízletes vadas recept
2023-07-16 14:30
A vadas az ünnepibb ételek közé tartozik és az elkészítése sem olyan bonyolult. A recept bonyolultnak tűnik, és némi időt vesz igénybe, de ez a finomság megéri.
Hozzávalók
- 800 g marhahús (comb),
- 100 g szalonna vagy bacon,
- 500 ml marhahúslé vagy víz,
- 200 ml tejszín,
- 25 g vaj,
- 25 g sima liszt,
- 2 hagyma,
3 répa, - 2 petrezselyem,
- fél nagy zeller,
- fél citrom,
- 2 kanál zsír,
- 2 kanál vaj,
- 3 kanál cukor,
3 evőkanál ecet, - 1 kanál mustár,
- babérlevél,
- fekete bors (5 golyó),
- szegfűbors (5 golyó),
- só és bors ízlés szerint.
Ízletes vadas (Forrás: www.freepik.com)
Elkészítés
- A szalonnát vagy a bacont nagyobb, körülbelül egy centiméter széles darabokra vágjuk. A hús elkészítése előtt tegyük be a bacont a fagyasztóba - megkeményedik és könnyebben vágható.
- Tisztítsuk meg a húst, készítsünk elő egy vékony kést és egy fakanalat. Ezután késsel vágjunk be a húsdarabba, egy fakanál nyelével nagyítsuk ki a nyílást, majd szúrjunk bele egy darab szalonnát. Próbálja egyenletesen elosztani, ez biztosítja a hús puhaságát, és szép esztétikai benyomást kelt a hússzeleten.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Közben az elkészített húst zsinórral megkötözzük, hogy egyenletes tekercset kapjunk. Sózzuk, borsozzuk minden oldalról.
- A hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert meghámozzuk, felaprítjuk, és nagyjából centiméteres kockákra vágjuk.
- Egy serpenyőben olvasszon fel két evőkanál zsírt és két evőkanál vajat. Süssük a húst a zsírban, hogy színt kapjon. Ezután tegyük át a tepsibe.
- A kapott olajon megpirítjuk a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert. Ha aranybarnára sültek, adjuk hozzá a hagymát is, és pirítsuk meg.
- A megsült zöldségeket megszórjuk cukorral, és kb. 1 percig hagyjuk karamellizálódni. Ezután hozzáadjuk az ecetet és felforraljuk.
- Ezután adjunk hozzá mustárt, öntsük fel húslével (vagy vízzel), és forraljuk fel. Ezután öntsön mindent a húst tartalmazó tepsibe.
- A fűszereket is beletesszük a tepsibe. Mindent letakarunk alufóliával vagy fedővel, és készre sütjük. A húsnak körülbelül két óra alatt puhának kell lennie. Fordítsa meg félóránként.<>
- Ha elkészült a hús, vegyük ki a tepsiből és tegyük vissza a hűlő sütőbe pihenni - k 80-100°C az ideális.
- Vegyük ki a fűszereket, és szűrjük le a levet a zöldségekkel – így elválik a leve és a zöldség.
- Egy fazékban elkészítjük a rántást – hagyjuk felhabosodni a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kevergetjük, míg meg nem pirul. Adjunk hozzá egy kicsit a léből és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a maradék levet. <>
- A szűrőben maradt zöldségeket paszírozzuk le és ezt is adjuk hozzá.
- Hagyja forrni ezt a levet körülbelül 20 percig, időnként megkeverve.
- A végén elég sóval, citromlével, esetleg cukorral ízesíteni. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és hagyjuk melegedni egy rövid ideig.
- Tálaláskor a húst csak szeletekre vágjuk, és hozzáadjuk a gombócokat.
Tipp!
A vadas elkészítéséhez általában nem marhabélszínt használnak, helyette a comb vagy a lapocka a népszerű. Ha azonban még gyorsabban szeretné elkészíteni a vadast, kipróbálhat más húst is - csirkét vagy esetleg nyulat.
Jó étvágyat kíván a Parforintert.hu csapata.