TIRAMISÚ recept – Emanuele Ridi alapján
2023-02-28 16:02
A tiramisu egy olasz desszert, amely puha mascarponeból, tojásfehérjés keverékből, kávéból, likőrből, csokoládéből és babapiskótából áll.
Bár eredete nem tisztázott, általában az észak-olaszországi Veneto régió ételeként emlegetik. A tiramisu első említése a 20. század közepéről származik. Eredetével kapcsolatban két elmélet is létezik. Az első elmélet szerint a tiramisu a trevisói Le Beccherie étteremből származik, ahol először 1969-ben szolgálták fel. A második elmélet szerint azonban a desszert története a 20. század második felére nyúlik vissza, amikor az Alle Beccherie étteremben szolgálták fel Padovában.
Hozzávalók 4 adag tiramisuhoz:
- 500 g mascarpone,
- 5 kanál kristálycukor,
- 5 tojás,
- 2x féldeci Amaretto ,
- csésze erős fekete kávé,
- 2 zacskó babapiskóta,
- kakaó megszórni.
A tiramisu elkészítésének menete:
- A tojássárgáját a cukorral habbá verjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- A tojássárgájához hozzáadjuk a mascarponet, alaposan összekeverjük, végül lassan hozzákeverjük a tojásfehérje habot is.
- A babapiskótákat belemártogatjuk az Amarettoval összekevert kávéba. Csak egy pillanatra, hogy ne essenek szét, majd egy edénybe tesszük - először egy réteg piskótát, majd a krémet, majd újabb réteg piskótát stb.
- Az utolsó réteg krémet kakaóval szórjuk meg.
- Hagyjuk legalább 2 óráig a hűtőszekrényben megdermedni.
A Parforintert.hu csapata jó étvágyat kíván.