Tippek és trükkök – avagy hogy ne ragadjon bele a kuglóf a formába?
Úgy döntött, hogy megsüti első kuglófját és aggóddik amiatt, hogy végül hogyan tudja kiszedni a formából? Még a legügyesebb háziasszonyoknak sem mindig sikerül a kuglófot tökéletesen kiszedni a formából. Ha szeretné megtanulni, hogyan lehet a legegyszerűbben kifordítani a formából, van néhány tippünk.
A megfelelő forma az alap
Sokat fejlődött a világ, régebben klasszikus alumínium formákat használtak, de manapság már lehet válogatni a formák között. Léteznek tapadásmentes felületű formák, vagy szilikon formák, amiből lényegében csak "kiönti" a kuglófot. Egy ilyen forma van is kínálatunkban - egy szív alakú szilikon forma.
Mivel kenjük ki a formát?
Ha klasszikus formánk van, akkor nehéz lesz kiszedni a kuglófot a formából anélkül, hogy megfelelően kikennénk. Használhatunk klasszikus vajat vagy zsírt. Kikenés után szórjuk meg a formát durva liszttel, finomra őrölt zsemlemorzsával vagy kókuszreszelékkel.
Azokon a helyeken, amelyeket nem ken ki rendesen, ráragadhat a kuglóf, ezért vigyázzon!
Hogy vegyük ki a kuglófot a formából?
A kuglóf már megsült, kellemes illat van az egész konyhában, de hogy szedjük ki a formából?
A lényeg, hogy hagyjuk kihűlni a kuglófot, mert hidegen sokkal jobban kijön a formából.
A kuglóf formából való kiszedésének legnépszerűbb módja, ha tányérra kiborítjuk. Fedjük le a kuglóf tetejét egy nagy lapos tányérral, és lassan fordítsuk meg a formát, a kuglófnak magától ki kell csúsznia. Nem sikerült így kivenni a formából? Próbálja a formát és a tányért enyhén az asztalhoz ütögetni – akkor a kuglófnak tényleg ki kell jönnie.
Sikerült kifordítani, de a kuglóf egy része a formában maradt? Valószínűleg ez az a kis hiba, amire cikkünk elején felhívtuk a figyelmet és legközelebb a nagyobb figyelmet kell fordítanunk a forma kiolajozására.
Akár sikerült a kuglófot tökéletesen kiszedni , akár nem, mi jó étvágyat kívánunk hozzá.