Házi készítésű zsemle
Házi készítésű zsemle egyszerűen és gyorsan
Belefáradt a pékáruk vásárlásába? Süsse meg saját házi zsemléjét – receptünk alapján könnyedén elkészítheti.
Házi zsemle (Forrás: Parforintert.hu)
Hozzávalók:
- 500 g sima liszt
- 2 tojás
- 20 g élesztő
- 250 ml langyos tej
- 150 ml olaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás kenéshez
Megszórhatja:
- szezámmaggal
- köménymaggal
- mákkal
- napraforgómaggal
1️ Először lisztet öntünk egy tálba, és mélyedést készítünk, amibe beleszórjuk az élesztőt. Megszórjuk cukorral, és felöntjük 6 evőkanál langyos tejjel. A tojásokat villával felverjük a maradék tejben, hozzáadjuk a sót és az olajat. Gyúrjukl a tésztát körülbelül 5 percig.
2️ A simára dolgozott tészta felületét megszórjuk kevés sima liszttel, konyharuhával letakarva 30 percig meleg helyen kelesztjük.
3️ A tésztából készítsünk 10 cipót, és még 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Minden zsemlét megkenünk felvert tojással, és bevagdaljuk, hogy a kívánt formát kapjuk.
4️ A zsemléket tetszés szerint megszórhatjuk magvakkal, és a sütőben megsütjük. Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A Parforintert.hu csapata jó étvágyat kíván.