Recept házi majonézre és tartármártásra
Házi készítésű majonéz
A házi majonéz készítése bonyolult feladat lehet, ha azonban pontosan követi eljárásunkat, akkor el tudja sajátítani.
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája (kb. 50 g),
- 210 g olaj,
- só,
- cukor,
- ecet vagy citromlé.
Elkészítés:
1️ Először a tojásokat, esetleg az olajat is kivesszük a hűtőből, hogy egyforma szobahőmérsékletűek legyenek. (A biztonság kedvéért készítsünk még egy tojást).
2️ Válassza el a sárgáját a fehérjétől, és tegye egy keverőtálba. A tojások sárgáját habverővel felverjük, majd fokozatosan, cseppenként hozzáadjuk az olajat.
3️ Amikor a massza láthatóan sűrűsödni kezd, gyorsíthatjuk az olaj hozzáadását.
4️ Az összes olaj feldolgozása után a masszának kellően keménynek kell lennie. Adjunk hozzá két csipet sót (2x késhegynyit), ugyanannyi cukrot, egy teáskanál ecetet vagy citromlevet, és ismét verjük fel enyhén.
Elkészítette a legjobb házi majonézt, amelyet tovább ízesíthetünk. Ha szeretnénk, ízesíthetjük például színes borssal, fűszernövényekkel vagy mustárral. Ha túl sűrűnek tűnik a majonéz, óvatosan hígíthatjuk például ecetes uborkalével, tejszínnel vagy fehér joghurttal.
Néha megeshet, hogy a majonézünk csomós, vagy majonéz helyett csak egyfajta sárgás emulziót verünk fel. Ez valószínűleg azért van, mert:
- Túl gyorsan adtuk hozzá az olajat a sárgájához.
- A tojás és az olaj különböző hőmérsékletű volt a feldolgozás során.
- A sárgáját nem választottuk el a fehérjétől, és a fehérje egy része a majonézbe került.
Hogy hozzuk helyre a csomós majonézt:
Egy új edénybe egy sárgáját teszünk, azt, amit az elején elővigyázatosságból kivettünk a hűtőből. Ügyelünk arra, hogy jól elválasszuk a tojásfehérjétől.
Felverjük, cseppenként hozzáadjuk a csomós emulziót és már kész is. :)
Házi készítésű tartármártás
Nem tudjuk, hogy Önök hogy vannak vele, de mi mindig tartármártás hiányban szenvedünk otthon. Tudjuk, semmit sem szabad túlzásba vinni, de amikor ilyen jó... és ráadásul, ha házi készítésű, az ellenállhatatlan. Itt van egy recept az elkészítéshez.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsíros mustár,
- 1 teáskanál ecet,
- 200 ml olaj,
- 1 csemegeuborka,
- 1 egy teáskanál őrölt bors,
- 1 tojássárgája,
- 1 kisebb hagyma,
- ½ teáskanál só.
Elkészítés:
1️ A hagymát apróra vágjuk és egy magas edénybe tesszük. Adjunk hozzá sót, borsot, ecetet és mustárt. Végül a sárgáját is tegyük a tálba.
2️ Kézi mixerrel verjük a kívánt állagúra, miközben lassan adagoljuk hozzá az olajat, lásd majonéz receptje.
3️ Végül hozzáadjuk a finomra reszelt uborkát.
TIPP!
Ha túl sűrű a tartár, adhatunk hozzá egy kis olajat. Elkészítés előtt vegyük ki a hozzávalókat a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Ha szereti, ízlés szerint adhat hozzá néhány csepp citromlevet.
A Parforintert.hu csapata jó étvágyat kíván.