Házi mákos citrommázzal
Kiváló és nem mindennapi desszert, amivel garantáltan sikert fog aratni - jöjjön és süssön velünk citrommázas mákost.
Hozzávalók:
- 300 g kristálycukor
- 130 g vaj
- 0,5 l tej
- 0,5 kg féldurva liszt
- 250 g darált mák (200 g csomagolt is elég)
- 2 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 sütőpor
- olaj és durva liszt a tepsi (serpenyő) kikenéséhez
Elkészítés:
1️ A tojást a cukorral habosra keverjük egy tálban.
2️ Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a meleg tejet, a mákot, a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot.
3️ Mindent jól összekeverünk.
4️ A tésztát a kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük. (A tepsi méretét attól függően választjuk meg, hogy milyen magas mákost szeretnénk. Figyelembe kell venni, hogy sütés közben még meg fog emelkedni.)
5️ 180°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizheti mikor van kész. Akkor kész a tészta, amikor a tészta már nem ragad a fogpiszkálóhoz.
Hozzávalók a mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- egy citrom leve
- 1 evőkanál forró víz
- 5 csepp olaj
Elkészítés:
A porcukrot egy mély tányérba szitáljuk, hozzáadjuk a citromlevet, a vizet és az olajat. Az egészet villával jól összekeverjük, és ráöntjük a még meleg mákosra.
TIPP !
Citromlé helyett vészhelyzet esetén használhatunk vásárolt "citromlevet", lehetőleg olyat, amelyik citromlevet is tartalmaz. Az olajat valóban csak cseppenként adja a cukormázhoz - az olajat arra használják, hogy simább legyen a cukormáz. Keverés után a cukormáznak elég sűrűnek kell lennie, és legjobb szilikon spatulával kenni.
A Parforintert.hu csapata jó étvágyat kíván.